Nu blir det mycket grilla! Fredagen bjöd på ett underbart väder med sol och en del värme. Tyvärr inte tillräckligt varmt för att sitta ner på vår altan då den har förmiddagssol. Praktiskt när sommarkvällarna är heta men inte när vårkvällarna är kyliga...
Fast grilla går ju! Jag hade en mittbit lax som jag tänkt fylla med en skagenröra; öppnar räkförpackningen och det luktar apa...suck. Tänka om. Fick bli en dillmajonnäs istället.
Fyllda grönsaker
Min nya grej är att fylla grönsaker med någon smarrig röra istället för en sås. (Äter så mycket gräddsås...försöker minska lite gräddkonsumtion men måste som sagt bli mätt för att undvika sug efter någon timme. Hmm.) Nu blev det fetaostfyllda paprikahalvor. Gott!
Här kommer hela den goda grillmiddagen med bilder.
Dillmajonnästoppad laxsida serverad med fetaostfyllda paprikahalvor och balsam- och limegrillad fänkål.
Vintips: Beauvignac, Viognier art.nr 2152, 75 kr på Systembolaget.
Fetaostfyllda paprikahalvor, 2 pers
1 röd paprika
150 gram fetaost
1 dl youghurt - gärna grekisk
1 liten salladslök
1 msk röd chili
10 kalamataoliver
Kör fetaost och de övriga ingredienserna i matberedare med kniven monterad.
Dela en paprika på längden, ta ur kärnhuset och de vita väggarna men låt skaftet sitta kvar.
Fyll med fetaosten - allt går kanske inte åt. Spar och ät på knäcke! Gott!
Grilla de fyllda paprikahalvorna på grillen till de fått rejält med färg och osten smält ordentligt.
Den här osten kommer från Lesvos - ön jag ska besöka för fjärde gången i sommar!
Oliver, chili och späd salladslök - gifter sig fint med fetaosten!
Fyllda och klara för grillgallret
Grillad fänkål, 2 pers
1 liten fänkål
2 msk god olivolja
1 msk lagrad balsamvinäger
Rivet skal av 1 lime
Flingsalt
Dela fänkålen på längden. Ansa och skölj den.
Blanda olja, vinäger och limeskal. Pensla över fänkålen. Strö över flingsalt.
Grilla till de får fin grillfärg; vänd och pensla med marinaden flera gånger.
Fänkål som grillas i halvor och penslas med lite syrlig marinad, ja det blev riktigt, riktigt gott! Och vårens första glas rosé till grillningen.
Grillad lax med dillmajonnäs
500 gram mittbit av lax med skinnet kvar
1 1/2 dl
majonnäs
1/2 dl dill
Salt
Skåra lite i köttsidan på laxen. Salta.
Blanda majonnäs och dill, bred över laxen.
Grilla med skinnsidan ner till laxen är klar!
Vi har en grill med lock. Laxen fick en lätt röksmak, påminde en aning om varmrökt lax. Jättegott!
Enkelt. Saftigt. Smakrikt.
Snett och vint? Maken dukade med sneda glas, snurrigt redan innan vinet...
Vad bjuder lördagen på?
Vi har våra ungdomar (nåja så unga är de inte...)här i helgen. De har redan åkt in till stan, de vaknade lite bakrusiga från en kanonkonsert med Bruce igår kväll, men många vill träffa de när de är här!
I kväll ska vi allihopa plus kusinfamiljerna träffas och spela boule och äta buffé. Det blir trevligt!
Jag ska ta en promenad ner till centrum i vårvädret och handla lite; typ, ansiktstvättservetter, mascara och strumpbyxor.