VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 6 maj 2013

Chokladbiscotti

Varje gång jag ger er ett kakrecept så säger jag att jag sällan fikar. Så jag säger det nu också, hehe. Det är faktiskt sant, för mig räcker det bra med mitt gräddkaffe, men min andra hälft vill gärna fika...nu stundar en långhelg, med en klämdag. Det innebär en del kaffestunder så därför har jag bakat chokladbiscotti. Eller chokladskorpor? På svenska...

I ICAs tidning Meny sist så presenterade de alternativa mjölsorter och där fanns recept på glutenfri chokladbiscotti. Men med socker, såklart. Jag rev ut det och tänkte att det kunde vara värt ett försök. Ja, utan socker! Jag är inte förtjust i sockerersättningar så det socker som finns i min variant är bara det från den mörka chokladen. För det är ju faktiskt socker även i den mörka chokladen. Vilken tur jag har som kan äta lite av den! Däremot är jag väldigt noga med att det inte är något annat i den än kakaomassa/pulver/smör och socker.

Noll koll...
Vid baktillfället så händer förstås det som alltid händer...oj, vad lite mandelmjöl jag hade kvar...Tänka om. I kylen en grovt mixad frö/nötblandning, i skafferiet lite hasselnötsmjöl. Ja, jag chansade!

Biscotti - blandnötsskorpor med choklad

6 dl mandelmjöl/hasselnötsmjöl/grovmixad frönötsblandning
100 gram mörk choklad, 70%, bryt den i bitar
Finrivet skal av 1 citron
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
75 gram osaltat smör
2 ägg

Lägg allt utom äggen i matberedare med kniven monterad. Kör igång och tillsätt sedan ett ägg i taget. Kör till det blivit en deg.

Forma degen (den blir ganska kladdig) till två rullar. Lägg de på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Ta ut, låt svalna lite, skär i sneda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt. Grädda vidare i 125 grader 15 minuter. Låt de sedan stå kvar i ugnen på eftervärmen ett par timmar, så de blir spröda.

Detta recept är ett första försök...om det faller väl ut, dvs att skorporna faktiskt går åt...kommer det säkert att modifieras...gräddar nog i 175 grader nästa gång, till exempel.


Nu ska de in i ugnen på eftervärmen och bli spröda!

TV-playtips

Ikväll hamande jag en stund framför teven; på Kunskapskanalen visades en intervju med Ann Fernholm som skrivit "Ett sötare blod". Om du inte såg den, leta upp den i play! Bra intervju som jag tycker de borde sända i stora kanalen! Fler borde se den, inte bara vi som redan är frälsta...

6 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mumsigt!

Jag älskar att baka men äter sällan kakor nu för tiden. De räcker ofta länge i frysen. :-)

Mitt liv som fru L sa...

Smarriga skorpor! Du är inte ensam om att ha noll koll ;)

Kollade på intervjun, mycket bra!
Kram C <3

Unknown sa...

Mmm...gott, gott! Blev ju kanonrecept! :)
Sparas på en gång till kommande fikastunder på altanen! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Nej, det är iof skönt att kakorna får ligga ett tag i frysen innan de tar slut!
/M

monkan sa...

Tycks aldrig lära mig vad jag har hemma o inte...

Saklig kvinna, Ann Fernholm! Många borde lyssna på henne!

Kram/M

monkan sa...

De blev spröda men kanske aningen brända
I kanten.
Kram /M